9 Eylül 2009 Çarşamba

ZEYNEP RAMAZAN'I ÇOK SEVDİ




ZEYNEP RAMAZAN'I ÇOK SEVDİ

Ramazan 1
Bu gün evde bir acaiplik var. Herkes sessizce işine okuluna gidiyor. Annem “Zeynep hadi sana kahvaltı hazırlayalım” dedi. Kimse yemek yemiyor, su içmiyor. Ablam bile!

Ramazan 5
Önce diyet yaptıklarını sanmıştım. İzledim hepsini. Akşama doğru hepsi sessizleşiyor. Sofrayı hazırlayıp ezanı bekliyorlar. Onları böyle seyretmek, öyle hoş ki. Başka zaman, susmak bilmeyen ablamın bu hali içten içe güldürüyor beni. Ama gülmeye cesaretim yok.

Ramazan 9
Niye böyle yapıyorlar? Ablama sordum, “büyüyünce anlarsın” dedi. Zaten başka ne der ki… Anneme sordum, "Ramazan" dedi. Babama sordum, "Oruç" dedi.

Ramazan 11
Bu "Ramazan" ve "Oruç" isimli iki kişi, bizimkilere yeme-içme yasağı koymuş demek. Arkadaşım Fatıma’ya sordum. Onun ailesi de gündüzleri yemek yemiyor, su içmiyormuş.

Ramazan 14
Kaşık çatal sesleri, konuşmalar duydum. Uyandım. Babama haber vermeye koştum, yatağında yok! Çaresiz, huysuz ablamın odasına koştum. O da yok! Korkmadım, “ben bu hırsızların hakkından gelirim” dedim. Aldım elime paspasın sapını, aniden açtım mutfak kapısını. Sopamı havaya kaldırdım, öylece kaldım oracıkta. Bizimkiler yemek yiyorlar! Vay uyanıklar. Gündüz Oruç ile Ramazan’dan korkup gece yiyorlar. Bir de üstüme gülüyorlar… Korkaklar.

Ramazan 17
Önceleri, Oruç ile Ramazan’ı bulup şikayet etmeyi düşündüm. Fakat ablamın yemek yemedikçe pamuk gibi yumuşadığını fark ettim. Babam ile Annem de artık tartışmıyorlar. O zaman devam. Belli ki Oruç ve Ramazan iki kalpli iki amca.

Ramazan 19
Her gün bize beyaz başörtülü teyzeler geliyor. Oturup birlikte Kur’an okuyorlar. Her zaman ki gibi mobilyadan, gelinden, kaynanadan, konuşmuyorlar. Ellerini açıp herkese dua ediyorlar. Sevim teyze de başını örtmüş. Çok da yakışmış.

Ramazan 22
Her şey aynen devam ediyor. Televizyonlar bile uslu uslu konuşuyor. Hepsi akşam ezan okuyor. İftar iftar deyip bütün şehir birden yemeğe başlıyor. Ne hoş.

Ramazan 24
Oruç’u merak ediyorum. Geçen gün Ayşe teyzem annemle konuşuyorlardı. "Şöyle şöyle yaparsam Oruç bozulur mu?", "Yok böyle olursa Oruç kaçar mı?" Demekki Oruç, çok duygulu birisi. İnsanlar kötü bir şey yapınca bozuluyor. Kötülüğü gördüğü yerden kaçıyor. Oruç’u ve Ramazan’ı artık iyice merak ediyorum. Onlarla tanışmaya can atıyorum.

Ramazan 25
Bu günlerde herkes Kadir gecesinden bahsediyor. Şimdiye kadar gecesi olan bir adam göremedim. Bu "Kadir" de kim? Bin aydan hayırlı gecesi varmış. O gece uyumamak, namaz kılmak, Kur’an okumak önemliymiş.

Ramazan 26
İftarı çok sevdim. Akşam yemek yemeye "İftar" diyorlar. Gece yemek yemenin adı da "Sahur." İftar sonrası eğlenceler oluyor. Babam camilere götürüyor bizi. Herkes sokaklarda, camide, neşe içinde.

Ramazan 28
Merak içinde beklerken uyuyakaldım. Kadir, gecesiyle beraber gelmiş gitmiş. Ben göremedim. Anlayamıyorum. Bu yüzden ağabeyimi çok özlüyorum. Ablama soru sormaya kalksam, bana doya doya gülüyor. Sonra da arkadaşlarına anlatıyor, birlikte gülüyorlar. Sinir oluyorum. Abim uzak bir şehirde üniversitede okuyor. “Abim ne zaman geliyor?” diye aneme soruyorum. “Bayram gelsin, o da gelecek” diyor. "Oruç", "Ramazan", gece gelen "Kadir’den sonra şimdi de "Bayram"!.. Soramıyorum “Bayram kim?” diye. Neden o gelmeden abim gelemiyor? Belki de ağabeyimin arkadaşıdır. Çok özledim abimi. Bayram’ı da alsın gelsin tanışalım.

Ramazan 29 / Arefe
Sonunda bir hanım ismi duydum. "Arife" diyemiyorlar mı ne? "Arefe" diyorlar. Niye Arefe? “Arife” olması gerekmiyor mu? Yengemin adı gibi yani… “Arefe geliyor, daha temizliği bitirmedik" diyor annem. İyice telaşlandılar. Bir Bayram diyorlar, bir Arefe, harıl harıl çalışıyorlar. Temizlik yapılıyor. Yemekler hazırlanıyor. Anneme “Bayram ne zaman gelecek?” dedim, “Arefe’den sonra” dedi. Demek ki Bayram ile Arefe evli değil. Akraba da değil. Kafam karma karışık. Salih abim bi gelse de her şeyi bana anlatsa.

Ve Bayram geldi.
Sabah kalktığımda, herkesi kahvaltıda yakaladım!. "Oruç öldü heralde" diye düşündüm. Gece Abim gelmiş. Sevinçten haykırdım. Çok özlemişiz birbirimizi. Bütün olanı biteni bir güzel anlattım Abime. Yüzüme bakarken, bana tebessüm ettiğini gördüm. Ablama sormamakla ne iyi ettiğimi anladım. Abimin tebessüm ettiği yerde, Ablam kahkaha atar. Abime küser gibi yaptım, hemen gönlümü aldı. Bana her şeyi baştan anlattı, bu sefer de ben gülmeye başladım.

Abimden söz aldım. Kimseye anlatmayacak. Konuştuklarımızı yazmak için izin istedi, ben de verdim.. "Ramazan günlüğü" işte böyle ortaya çıktı. Abim buna bir de isim buldu: "5 Yaş Sendromu". Sendromu anlamadım. Ama olsun, Abime güveniyorum. Gerçi Ablam’a göre 4 yaşındayım. Annem 5 yaşında olduğumu söylüyor. Babam "daha 4 yaşından gün almadı" diyor. Abim "bu konu beni aşar" diyor.

Bayramı çok sevdim. Ama Ablam tekrar o sinirli haline dönecek diye, Ramazan'ın gidişine çok üzüldüm. Bizim için her gün Ramazan olsa!.. Ne iyi olur.. (Ramazan Günlüğü)

Yazan; Ahmet MERCAN
Yayın; IHH

3 yorum:

  1. Bu hikayeyi bu sene Ramazan'da TRT'nin farklı kanallarında skeç gibi yayınladılar. Ancak yazan/yöneten vs. Hüseyin Karabey diye bir yönetmenin adı geçiyordu.

    Demekki aşırma yapmış Ahmet Mercan'dan. Ayıp.

    YanıtlaSil
  2. Hikayeyi İNTİHAL eden Asi film ve Hüseyin KARABEY adlı kişiymiş.

    Hikayenin TRT'deki kısa filmi;
    http://www.dailymotion.com/relevance/search/bir+%C3%A7ocuk+g%C3%B6z%C3%BCyle+Ramazan/video/xaimm4_kim-bu-ramazan-yaaay_people

    YanıtlaSil
  3. Merhaba...
    Hocam bakın bir adaletsizlik yapılıyor...
    Şimdi sizin Hüseyin Karabey dediğiniz herif PKK sempatizanı kürtçü bir filmcidir...Ahmet Mercan'ın dünyasından ve eserlerinden haberdar olması nerdeyse mümkün değildir...
    Kısa'ca Ramazan adıyla TRT'de yayınlanan ve hristiyanlarla diyalog temasını içermeyen tek film zeynep'in ( efe ) hikayesi idi...
    Bu filmlerin yapımcılığını ise Tarık Tufan, İsmail Kılıçarslan ve M.Fazıl Coskun ( Ahmet Hakan'ın kardeşi ) yapmıştır. bi hesabınız varsa mahallenizin çocuklarına sorun önce...
    TRT2 bu işlerin yapımcısı olduğunu Mustafa Kara Tarık Tufan'a Hocusfocus film adına teşekkür etmişti...yazılı olarak ortada yok...sorun kendilerine...

    YanıtlaSil