9 Eylül 2009 Çarşamba

Boyasız Yüzler


Şair ve yazar Ahmet Mercan kalemini bu kez portreden yana kullandı. Hayatında silinmez izlere sahip dostlarını kısacık cümlelerle okura da sevdirecek, saydıracak bir üslupla anlattı. Kitaba Boyasız Yüzler adını verdi. Sonra da manidar bir ifade ekledi: 23 gerçek adam!

Ahmet Mercan, bir vefatın ardından yazmayı kendine zor gören bir şair. Takdir etmekse mesele, yaşarken yazmalı, söylemeli. Boyasız Yüzler’de, öldüklerinde arkalarından ne diyecekse, bunları yaşarken söylemiş şair.

Bundan on yıl önce ilk portre yazısı için kalemini kâğıda dokundurmuş. On yıl sonra bugün bile dönüp geriye baktığında tercihlerinde yanılmadığını samimiyetle ifade ediyor Mercan. Kitapta bahsi geçen isimlerin hepsi orta yaşın üstünde. Gençlere pek yer vermemiş. Bunun da bir sebebi var elbet! Gençlerin yapacak işleri var!

Gençlerden söz açarken “Gençlerden takdir ettiğim, canımın sevgiyle kaleme almak istediği isimler mevcut. Fakat yaş önemli, yapacak daha çok işleri mevcut, yollarından alıkoymayayım diye düşündüm. Canımın istediğini yapmayarak, onu biraz sıkmış oldum.” diyor.

Kitaptaki isimlerin sayısı 23. Ahmet Mercan gibi bir ismin etrafında muhakkak daha nice dostlar vardır. Her biri ayrı ayrı anlatılmayı hak eden… Mercan, kitabın giriş kısmında “Aslında listeye farklı isimler eklemek isterdim” diye söze başlıyor ve devam ediyor: “Ele alış tarzımın olmazsa olmazını ‘Paylaşılan zaman, başka bir ifadeyle, hakkında gönül rahatlığıyla yazacak samimiyeti hissetme oluşturmaktadır.

Bu kıymetli kitabın diğer bir özelliği ise bahsettiği isimlerin kitaplarını, eserlerini, eylemlerini inceleme yoluna gitmeden doğrudan onları bir muhabbet meclisi sakinleri olarak anlatması.
Kimler yok ki bu kitapta…

Ahmet Mercan edebiyat, müzik, siyaset, hukuk, düşünce, medya ve iş dünyasından isimleri kitabına taşımış.

Bunlar arasında hikâye ve deneme kitaplarıyla artık bir okul olmuş olan Rasim Özdenören, şiirleriyle son dönem Türk şiirinin bekçiliği yapan merhum şairlerimiz Cahit Zarifoğlu ve Erdem Bayazıt, yıllardır yazdığı köşe yazılarıyla okurlarına büyük zenginlikler katan Ahmet Taşgetiren ve Ali Bulaç, bestelediği ezgilerle kulaklarda dupduru bir ses olarak her daim kalacak olan Ömer Karaoğlu, eğitim ve kültür dünyasına yaptığı hizmetlerle birçok ismin yetişmesine imkân sağlayan iş ve enerji adamı, dunyabizim’in babası Erhan Erken gibi isimler var.

ortreler kısacık cümlelerle artarda serin bir ırmak suyu gibi akıp gidiyor. Hasan Aycın’ı, Ahmet Kekeç’i,Yaşar Bedri’yi, Abdurrahman Dilipak’ı, Murad Kapkıner’i, Şadi Çarsancaklı'yı Ahmet Mercan’ın kaleminden okumak için Boyasız Yüzler bir imkân.

Boyasız Yüzler, Ahmet Mercan, İlke Yayıncılık, 144 s.

24 Haziran 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder